POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 2 od 2
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Maslo in med za zajtrk
Avtor Sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
Cool  Cool  Cool

Meni se pa zjutraj najbolj prileže sadje Surprised Surprised Surprised, ponavadi kar jabolka, no pa kakšno sezonsko, recimo breskve, marelice, slive, grozdje ... ni važno, glavno da je sadje. banana banana banana

LP Ariel
Surprised


Odgovori s citatom
Prispevek  


Resnica in miti o zdravilnih lastnostih medu        


Na spletni strani enaa.com pišejo, da tako znanost kot ljudsko izročilo opredeljujeta med kot izjemnega zaradi njegovih hranilnih in zdravilnih lastnosti. Velja za afrodiziak in eliksir mladosti. V resnici pa ne zagotavlja skoraj ničesar drugega kot energijo v obliki enostavnih ogljikovih hidratov.

Med proizvajajo čebele iz rastlinskega nektarja in je mešanica vode in dveh enostavnih sladkorjev: fruktoze in glukoze. Čim svetlejši je med, tem več fruktoze vsebuje. Med po določenem času kristalizira, če ga segrejemo, pa postane ponovno tekoč.

Med vsebuje neznatne odmerke hranil, toda zaradi tega je vendarle nekoliko bolj zdrav kot prečiščen beli sladkor, ki vsebuje pravzaprav manj kalorij kot sladkor, saj ga sestavlja ena četrtina vode. Okus medu je odvisen od cvetja, ki so ga čebele obiskale. Med akacije je blag in primeren za kuhanje, kostanjev pa ima značilen, skoraj grenak okus.

Zdravilne lastnosti
Med še vedno ohranja sloves zdravila za pljučne težave, posebno za izkašljevanje sluzi. Ima tudi antiseptične lastnosti - stari Grki in Rimljani so verjeli, da pomaga zdraviti rane - in deluje kot dekongestiv ter kot blago pomirjevalo, podobno kot sladkor.

Pijačo za vneto grlo pripravimo tako, da v kozarcu vroče vode zmešamo dve žlički medu in sok polovice limone. Vsa sladka živila spodbudijo možgane, da proizvajajo endorfine, snovi, ki nastajajo v telesu in delujejo enako kot opiati in morfini - blažijo bolečine. Sladkana tekočina tudi spodbudi nastajanje sline, ki pomaga zdraviti suho in vzdraženo grlo.

Matični mleček
Čebele delavke proizvajajo matični mleček, da bi nahranile ličinke, ki bodo sčasoma postale matice. To je najbogatejši naravni vir pantotenske kisline in edini naravni vir precej nenavadne maščobne kisline (10-hidroksi 2-decenska kislina), ki ji pripisujejo nekatere njegove domnevne učinke. Priporočajo ga pri izčrpanosti in utrujenosti. Vendar še ni znanstvenih dokazov, ki bi potrjevali te ali kakršnekoli podobne trditve.

Tekoče zlato
Med je že od antičnih časov naprej izredno cenjen vir sladkosti. Za kozarec medu je potreben nektar milijona in pol cvetlic, še pišejo pri enaa.com.

Vir: lifestyle.enaa.com

Sončeve pozitivke 04. 11. 2009

LP Ariel
Surprised


Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 2 od 2
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu